Çin Mutfağının Denemeniz Gereken En Güzel Yemekleri

11 Mart 2024

Çin Mutfağının Denemeniz Gereken En Güzel Yemekleri

Gastronomi dünyasının incisi olarak isimlendirebileceğimiz Çin Mutfağı yüzyıllardır gelişmeye devam eden ve birbirinden zengin lezzetleri barındıran bir miras. Bu mirasın bu denli zenginleşmesinde elbette Çin’in geniş coğrafyası ve çeşitli etnik grupları kültürel katkıları da oldukça etkili. Bu nedenle Çin Mutfağı kişilere yalnızca bir damak tadı değil aynı zamanda da tarih, coğrafya ve kültür hakkında derinlemesine bir anlayışı da beraberinde sunar.

 

Çin Mutfağı dengeli bir beslenme sunar. Bu denge ying yang felsefesinden ileri gelir. Bu denge yalnızca tatlar arasında değil aynı zamanda yemeklerin görsel sunumunda da kendisini gösterir. Tatlar ve görsel arasında yakalanan bu uyum sadece karın doyurucu değil aynı zamanda görsel bir şölen ve ruhu besleyen bir deneyim sunar. Şimdi hep birlikte en ünlü Çin yemekleri nelermiş yakından bakalım.

Çin Mutfağının En Ünlü Yemekleri

Çin’in İpek Yolu üzerinde bulunması yüzyıllar boyunca farklı kültürlerle de etkileşim içerisinde olmasına neden olmuş ve bu etkileşim doğal olarak mutfağa da etki etmiştir. Bu nedenle kökenleri binlerce yıla dayanan Çin Mutfağı birçok farklı kültürden de izler taşır. Aynı zamanda geniş bir coğrafyaya hakim olması yemeklerin farklı coğrafi özelliklerden etkilenerek çeşitlenmesini de sağlamıştır. Çin’in kuzeyinde genellikle buğday temelli yemekler ağırlıktayken güneyinde daha çok pirinç ve deniz ürünleri ağırlıklı lezzetler yer alır. Orta kesimde ise baharatların ustalıkla harmanlandığı yemeklere sıkça rastlanır. İşte Çin’in meşhur yemekleri…

Noodle

En meşhur Çin yemekleri denildiğinde akla ilk gelen yiyecek şüphesiz ki noodle. Öyle ki makarna her ne kadar İtalyanlar ile özdeşleşmiş olsa da makarnayı ilk keşfedenlerin Çinliler olduğu söyleniyor. Noodle da bir çeşit makarna türü. Ünü Çin sınırlarını çoktan aşmış olan noodle yemeğinin Çin Mutfağında birçok farklı çeşidini bulmak mümkün. Tavuklu, etli, deniz mahsullü ya da farklı baharatlarla hazırlanmış noodle çeşitleri Çin Mutfağının olmazsa olmazlarından.

Pekin Ördeği

Çin’in yemekleri söz konusu olduğunda neredeyse Çin’in milli yemeği olarak nitelendirebileceğimiz Pekin Ördeğinden bahsetmemek olmaz. Bu geleneksel lezzet geçmişten günümüze taşınmış ve yüzyıllar önce kraliyet menüsünde yer alıyormuş. Odun ateşi üzerinde asılı şekilde ağır ağır pişen ördek ince dilimler halinde kesiliyor ve ardından yeşil soğan, havuç gibi sebzeler ve lavaş eşliğinde servis ediliyor. Size ise bu lezzetli ördeği özel sosuna batırıp lavaşla dürüm yaparak afiyetle yemek kalıyor.

Hot Pot

Yemek ve sofra birçok kültürde birleştirici ve sosyalleşmenin anahtarı olan bir kavram. Çin kültüründe de sosyalleşmek için yani toplu şekilde yenen yemekler var ki bu yemeklerden biri de Hot Pot olarak bilinen güveç. En iyi Çin yemekleri arasında yer alan Hot Pot masanın ortasındaki ocağın üzerindeki geniş bir tencerede pişiyor. Tencerenin içerisinde farklı soslarla kaynayan suya ince şekilde kesilmiş etler ve sebzeler ekleniyor. Yemeğin pişmesini bekleyenler ise tencerenin başında sohbet ederek vakit geçiriyor.

Danbing

Çin Mutfağının önemli bir parçası da sokak lezzetleri. Çin’de bu anlamda oldukça ilginç lezzeteri ve tropik meyveleri sokakta bulmak mümkün ancak Çin sokak yemekleri denildiğinde akla gelen ilk lezzetlerden biri de Danbing. Danbing çıtır hale gelene kadar pişirilen krep, yumurta, çeşitli baharatlar, patates ve taze soğandan oluşuyor.

Kung Pao Tavuğu

Kung Pao ilginç Çin yemek isimleri arasında yer alıyor ancak bu ilginç isimli yemek oldukça lezzetli. Küp şeklinde doğranmış tavukların kuru chili biberi ve kızarmış fıstık ile buluşması ile ortaya çıkan Kung Pao mutlaka denenmesi gereken bir lezzet.

Chow Mein

Kızarmış noodle anlamına gelen Chow Mein en güzel Çin yemekleri içerisinde yer alıyor. Bir miktar suda haşlanan noodleların soğuduktan sonra wok tava içerisinde et, tavuk ya da karides eklendikten sonra soğan ve kerevizle kızartılması ile hazırlanıyor. Pişirme sırasında eklenen soslar ve baharatlar da ortaya harika bir lezzetin çıkmasını sağlıyor.

Kızarmış Pilav

Pirinç, Çin Mutfağının en temel malzemelerinden biri. Bu nedenle de hazırlanan birçok yemekte pirinç görmek mümkün. Bu anlamda en ünlü Çin yemekleri arasında doğal olarak kızarmış pilav da yer alıyor. İçerisinde karides, havuç, mantar, bambu filizleri, mısır ve yumurta bulunan pirinçler kızartıldığı için ortaya altın sarısı renkte bir pilav çıkıyor. Aynı zamanda pişirme yöntemi ve eklenen malzemeler de kızarmış pilavın kendine has bir aroması olmasını sağlıyor.

Çin Mantısı

Çin mantısı Çinlilerin meşhur yemekleri arasında yer alıyor. Binlerce yıldır Çin Mutfağında yer alan bu lezzet hem Çin’in yerel halkı hem de turistler tarafından oldukça seviliyor. Çin mantısının en önemli özelliği boyutlarının oldukça büyük olması. Aynı zamanda Türk Mutfağından alışık olduğumuz mantı şeklinden de oldukça farklı bir biçime sahip. Çin mantısının iç harcı ise kıyma, sebze, tavuk ya da karides gibi farklı malzemelerle hazırlanabiliyor. Genellikle buharda pişirilen bu mantı haşlanarak ya da kızartılarak da hazırlanabiliyor. Servis edildikten sonra ise soya sosu ile birlikte yeniyor.

Kızarmış Muz

Değişik Çin yemekleri arasında yer alan kızarmış muz Çin Mutfağında pek de görmeye alışık olmadığımız tatlı lezzetlerden biri. Çinlilerin pişirme yöntemi olarak en sık kızartma kullandığı göz önüne alındığında uzu da kızartarak tüketmelerine çok şaşırmamak gerek. Kızartılan muzlar üzerine bal ve susam ilave edilerek servis ediliyor ve ortaya ilginç bir lezzet çıkıyor.

Çin Böreği

Çin böreği Çinlilerin meşhur yemekleri arasında yer alan ve Türk damak tadına da oldukça uygun olan lezzetlerden biri. Krep şeklinde hazırlanan hamurun içerisine sebze sotesi eklendikten sonra kızartılarak hazırlanan Çin böreği özel bir sosa batırılarak yenir. Aynı zamanda Çin böreğinin tavuklu ve etli çeşitleri de bulunur.

MaPo Tofu

En çok bilinen Çin Mutfağı yemekleri arasında yer alan MaPo Tofu doyurucu bir ana yemektir. Çin Mutfağında 100 yıldan fazla bir geçmişe sahip olan Mapo Tofu içerisinde tofu, kıyma, soya sosu ve susam yağı bulunan hem lezzetli hem de doyurucu bir ana yemektir. MaPo Tofu içerisinde bulunan biber tozu çeşnisinden dolayı baharatlı ve sıcak bir tat bırakır.

Kaju Fıstıklı Kızarmış Karides

Hem Çin’in yerel halkı hem de turistler tarafından çok sevilen Çin yiyecekleri arasında yer alan kaju fıstıklı kızarmış karides besleyici ve doyurucu bir yemek. Soyulmuş karideslerin kaju fıstığı ile harmanlanması ile hazırlanan bu yemek oldukça yüksek besin değerine de sahip.

 

Çin Mutfağı oldukça geniş seçeneklere sahip. Farklı lezzetleri deneyimlemeyi sevenler için tam bir gastronomi cenneti olan Çin Mutfağı’nın en güzel lezzetlerini deneyimlemek için Çin’e kadar gitmenize elbette gerek yok. Ülkemizde birçok Çin restoranı, Çin Mutfağının en özel lezzetlerini harika şekilde sunuyor. Bu restoranlardan biri de Sushico. Sushico şeflerinin hazırladığı özel lezzetlerle zenginleştirdiği menüsü ile Uzak Doğu lezzetlerinin en güzel örneklerini deneyimlemenizi sağlıyor. Vodafone Red müşterileri ise Sushico’da indirimli yemek  yemenin keyfini çıkarıyor. Vodafone Red’liler 750 ₺ değerindeki Sushico siparişlerinde 100 ₺ indirim kazanıyor. Kampanya hakkında detaylı bilgi almak için Sushico kampanya sayfasına bakabilirsiniz. Henüz Vodafone Red’li olmadıysanız yine Vodafone online kanalları ve mağazaları üzerinden hızlı şekilde başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

 

 

Vodafone Red’in avantajlarla dolu dünyasına dahil olmak için başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. 

Hemen Red'li Ol